anton8

 

 

 

Cvetna nedelja je priprava, s katero nas želi Cerkev pripraviti na vstop v veliki teden. Ta dan poslušamo dva evangelija:

  • pred procesijo Kristusov prihod v Jeruzalem (Mr 11,1-10) in
  • med mašo Kristusov pasijon (Mr 14,1-15,47).

Kristus gre v Jeruzalem, da bi se izpolnila pisma in bi bil razpet na križ, tretji dan vstal od mrtvih in vsem podelil dar odrešenja. Pri vstopu ga pozdravijo s palmovimi vejami, ki pomenijo zmagoslavje in mir. Tako pravi izročilo. Toda zmagoslavje navadno pomeni, da se veseli le eden: zmaga prvi, drugi izgubi. Nikoli se zmage ne veselijo vsi. Prav tako je z mirom. Morda velja za eno generacijo, a nikoli za vedno.

A Kristusov prihod v Jeruzalem je vendarle zmagoslaven, ker prinaša novi mir.

Gre za zmagoslavje in mir, kot ju še nikoli ni bilo.

Pa čeprav pride skromno, na oslu in ne na konju … ne pride z močjo tega sveta.

Toda Jeruzalem, človeštvo, ga zavrne in pribije na križ, ker si je predstavljalo odrešenika drugače, na konju. Kristus pa vzame nase ravno tega človeka … vzame nase njegov greh in za nas živi najglobljo resničnost smrti: »Moj Bog, moj Bog, zakaj si me zapustil!« (Mr 15,34). Kristus je šel v smrt, da bi prežaril smrt: za vse in za vedno. On je doživel, kako je biti brez Očeta … kako je biti mrtev … da bi mi vsi za vedno živeli sinovski odnos z Očetom.

Zato lahko vedno veselo kličemo »hozana«, »te prosimo, reši nas« (Mr 11,9-10, Ps 118,25), ker je v nas gotovost, da nas je Gospod že rešil.

 

 

Dragi v Gospodu!

Tudi letos bo Cvetna nedelja in z njo povezan blagoslov peglov drugačna.

 

  •  V župnijski cerkvi na sv. Antonu bo blagoslov peglov pri sv. maši:  v nedeljo, 28. 3. ob 10.00. Procesije ne bo!  Seveda se je potrebno za udeležbo pri sv. maši najaviti.
  • V  Ribnici na Pohorju bo blagoslov peglov pri sv. maši: v soboto, 27. 3. ob 17.00 in v nedeljo, 28. 3. ob 8.00.

 

  vaš župnik